آشفته بازاری که مملو از صدها صدا و تصویر هست…
یکی از اختلالات جدی در مغز که بر همه ی ابعاد زندگی فرد تاثیر می گذارد اسکیزوفرنی می باشد.
افراد مبتلا به اسکیزوفرنی در روابط اجتماعی، کاری و … اغلب دچار مشکل می شوند. این افراد غالبا وحشت زده بوده و خارج از حالت طبیعی رفتار می کنند.
اسکیزوفرنی اختلال روانی مزمنی می باشد که فرد در آن نمی تواند مرز بین خیال و واقعیت را تشخیص دهد. در برخی موارد رفتار و اخلاق این دسته از افراد مشکوک و حتی ترسناک می باشد. شدت اسکیزوفرنی در افراد متفاوت می باشد.
علت دقیق ابتلا به اسکیزوفرنی هنوز مشخص نمی باشد. بسیاری از عوامل و مشکلات می تواند دست به دست هم دهد تا باعث بروز این اختلال روانی گردد. برخی از مهم ترین علل عبارتند از:
⬅️ ژن
این اختلال می تواند از والدین به فرزندان رسیده باشد.
⬅️ صدمات و آسیب های مغزی
یکی از علل این اختلال روانی را می توان صدمات مغزی دانست. اسکن مغزی می تواند آسیب مغزی را تشخیص دهد. ممکن است فرد در دوران جنینی و به علت بیماری های ویروسی در دوران بارداری دچار آسیب های مغزی گردد. همین امر سبب می شود تا بخش هایی از مغز به طور کامل تکامل نیابد.
⬅️ عوامل محیطی
برخی از موارد مانند عفونت های حاد ویروسی، برخی از سموم، مصرف برخی از مواد مخدر و … می تواند در ایجاد این اختلال تاثیر گذار باشند.
علائم اولیه می تواند در سال های نوجوانی و جوانی مشاهده شود. این علائم ممکن است به رفتار ها و مشکلات خاص این دوره از زندگی نسبت داده شود. به همین خاطر ممکن است این علائم آنطور که باید و شابد مورد توجه قرار نگیرد.
🔷️ انزوا طلبی
🔷️ کاهش تمرکز
🔷️ تحریک پذیری
🔷️ هذیان
🔷️ کاهش اشتها
🔷️ زوال شخصیت
🔷️ توهم
🔷️ گوشه گیری و تغییر مداوم جمع های اجتماعی
بعد از مدتی این علائم می تواند به علائم اولیه افزوده گردد و زندگی فرد را تحت تاثیر قرار دهد. برخی از این علائم عبارتند از:
🔶️ توهم
🔶️ هذیان
🔶️ اختلالات فکری
🔶️ اختلال فکری و رفتاری
🔶️ اختلال حرکتی
منفی بودن علائم به معنای بد بودن آن ها نمی باشد برخی از علائم این دوره آن عبارتند از:
⬅️ عدم احساسات و یا محدود بودن آن
⬅️ کمبود انرژی
⬅️ کم حرفی
⬅️ بی انگیزگی
⬅️ عدم اشتیاق به زندگی
⬅️ عدم رسیدگی به ظاهر و بهداشت
✅️ در اختلال اسکیزوفرنی نیاز می باشد با مشاهده علائم با پزشک در ارتباط بود تا بیمار مورد بررسی و معاینه فیزیکی قرار گیرد. پزشک ممکن است از آزمایش خون و تصویر برداری از مغز را نیز تجویز نماید. این آزمایشات برای رد احتمال ابتلا به سایر بیماری ها می باشد.
روانپزشک و یا روانشناس با مصاحبه و ارزیابی و انجام برخی تست ها به بررسی علائم بیمار می پردازد.
🟠️ پارانوئید
این نوع اسکیزوفرنی با توهم و شک همراه بوده و افراد به ندرت و با سختی می توانند جایگاه شغلی خود را حفظ نمایند و یا روابط دوستانه برقرار کنند.
🟠️ اسکیزوفرنی حاد
در اسکیزوفرنی حاد؛ افراد در استدلال های پیچیده ذهنی دچار مشکل می باشند.
🟠️ اسکیزوفرنی مزمن
این نوع اسکیزوفرنی بلند مدت بوده و علائم شدت می یابد. مهم ترین علامت این نوع اسکیزوفرنی؛ گوشه گیری و منزوی بودن می باشد.
منظور از درمان کاهش علائم و بهبود عملکرد فرد در روز می باشد. درمان اسکیزوفرنی به دو صورت می تواند در پیش گرفته شود. این درمان ها می تواند به صورت ترکیبی و یا جداگانه در نظر گرفته شود. درمان، متناسب با شدت بیماری برای فرد تجویز می گردد.
داروهای اسکیزوفرنی می تواند به کاهش علائمی مانند: توهم، هذیان و روان پریشی کمک نماید. برخی از داروهایی که ممکن است روانپزشک برای فرد در نظر بگیرد عبارت است از:
🔶️ داروهای ضد روان پریشی
🔶️ داروهای تثبیت کننده خلق
🔶️ داروی ضد افسردگی
🔶️ ترکیب برخی داروهای نام برده شده
دارو درمانی می تواند به کاهش و کنترل علائمی مانند توهم و … کمک نماید. برای بهبود مشکلات رفتاری، شناختی و … نیاز به روان درمانی می باشد.
🏷️ در آخر
درمان مناسب اسکیزوفرنی باید با مشورت و معاینه روانپزشک انجام گردد. اسکیزوفرنی اختلالی روانی می باشد که می تواند با علائمی مانند توهم، هذیان و … همراه باشد. در صورت مراجعه به پزشک می توان این اختلال را کنترل نمود.
بله تشخیص این اختلال دشوار بوده و در میان افراد مختلف می توان نشانه و علائمی متفاوتی داشته باشد.
در اصل این دو هیچ تفاوتی با یکدیگر ندارند و تنها تلفظ آنها متفاوت می باشد.
۳ مرحله مقدماتی، فعال و باقی مانده را برای این اختلال می توان نام برد.
امروزه نمی توان سن دقیقی را برای افراد مبتلا به اسکیزوفرنی نام برد. طول عمر افراد مبتلا به این اختلال به نوع بیماری، شدت آن، روش های درمانی و سایر عوامل بستگی دارد.
توهم و هذیان را می توان از علائم اصلی این اختلال دانست.