دسته و یا گروهی از بیماری ها می تواند خواب منظم فرد را تحت تاثیر قرار دهد. اختلال خواب و خواب نامنظم می تواند در هر فردی به دلایل مختلفی ایجاد گردد. متاسفانه می توان گفت این اختلال در دنیا در حال افزایش است. تحقیقات نشان داده؛ بیش از ۷۵ درصد افراد بین ۲۰ تا ۶۰ سال از اختلال خواب رنج می برند.
اختلال خواب را می توان شرایطی دانست که بر توانایی خوابیدن فرد تاثیر می گذارد. این اختلال می تواند بر اثر استرس، بیماری و … ایجاد گردد و زندگی فرد را تحت تاثیر قرار دهد. این امر که افراد برخی شب ها خوب به خواب نروند یا در خوابیدن دچار مشکل شوند طبیعی می باشد. اما اگر این موضوع مرتبا تکرار شود و فرد شبها خواب منظمی نداشته باشد، طبیعی نیست.
علائم اختلال خواب با توجه به شدت و نوع اختلال خواب، در هر فرد متفاوت می باشد. بیماری می تواند بر علائم اختلال خواب تاثیر بگذارد. برخی از علائم کلی اختلال خواب عبارتند از:
⬅️ مشکل در خوابیدن
⬅️ احساس خستگی در طول روز
⬅️ اشتیاق به چرت زدن در طول روز
⬅️ تحریک پذیری یا اضطراب
⬅️ فقدان تمرکز
⬅️ افسردگی
⬅️ کاهش یا افزایش وزن
یکی از مهم ترین عللی را که می توان در اختلال خواب موثر دانست، اضطراب و افسردگی دانست. اگر استرس و افسردگی درمان نشود و تحت کنترل قرار نگیرد می تواند کابوس های شبانه، راه رفتن در خواب و … را به همراه داشته باشد. برخی از دلایل اصلی اختلال در خواب عبارتند از:
آلرژی و مشکلات تنفسی، یکی از دلایل مهم در اختلال خواب می باشد. آلرژی، سرماخوردگی و عفونت می تواند دستگاه تنفسی را در شب و به هنگام خواب دچار مشکل نماید. ناتوانی در تنفس از راه بینی و دهان می تواند کیفیت خواب را تحت تاثیر قرار دهد.
احساس درد، کیفیت خواب و یا به خواب رفتن را دچار مشکل می کند. درد می تواند شما را حتی اگر به خواب عمیق رفته اید بیدار کنید. برخی از دلایل احساس درد عبارتند از:
✔️ آرتروز
✔️ بیماری های التهابی روده
✔️ کمر درد های مداوم
✔️ سندرم خستگی مزمن
افسردگی و یا استرس می تواند فکر را مشغول نماید. و تاثیر منفی بر عملکرد و خواب فرد داشته باشد. این استرس می تواند کابوس را برای فرد به همراه داشته باشد.
تکرر ادرار به خصوص در کودکان می تواند کیفیت خواب را تحت تاثیر قرار دهد و فرد را در طول شب بارها بیدار کند. این تکرر ادرار می تواند به علت مصرف بیش از حد مایعات، عدم تعادل هورمون ها و استرس ایجاد گردد.
این نوع از اختلال سبب حرکات و رفتار های غیر طبیعی در خواب می گردد. از جمله برخی رفتار ها در این اختلال می توان به؛ حرف زدن در خواب، راه رفتن، شب ادراری، دندان قروچه و یا فشردن فک بر روی هم اشاره کرد.
وقفه های تنفسی در خواب را آپنه خواب می گویند. این وضعیت سبب می شود بدن اکسیژن کمتری دریافت کند و در نتیجه در طول شب از خواب بیدار شود.
نارکولپسی یا حمله ی خواب؛ حملات مکرر خواب در طور روز می باشد. احساس ناگهانی خواب و خستگی شدید بدون مقدمه به سراغ فرد می آید.
در این نوع اختلال فرد نیاز شدیدی به تکان دادن پاها دارد به طوری که این نیاز می تواند با مور مور شدن و احساس سوزش در پاها همراه باشد. این اختلال با مشکلی مانند پارکینسون در ارتباط می باشد.
تشخیص اختلال خواب با مراجعه به پزشک و جمع آوری اطلاعات با معاینه فیزیکی توسط پزشک امکان پذیر می باشد. همچنین پزشک برای تشخیص می تواند آزمایشاتی را نیز تجویز نماید. برخی از این آزمایشات عبارتند از:
⬅️ الکتروانسفالوگرام
⬅️ آزمایش خون ژنتیک
⬅️ پلی سومنوگرافی(تست خواب)
درمان اختلالات خواب بسته به نوع و علت آن می تواند متفاوت باشد. درمان تنها بعد از مراجعه به پزشک و تشخیص پزشک می تواند در پیش گرفته شود. پزشک بعد از بررسی آزمایشات و معاینه، می تواند درمان دارویی یا توصیه به اصلاح سبک زندگی را در پیش بگیرد.
در آخر
خوابیدن و بیدار شدن در ساعات منظم می تواند تاثیر زیادی بر کیفیت زندگی فرد داشته باشد. اگر مدت زیادی است که از اختلالات خواب رنج می برید بهتر است این مشکل را نادیده نگیرید و به دنبال تشخیص علت و درمان آن باشید.
جسم شما روح شما را به همراه دارد، پس اجازه ندهید روح شما در جسمی خسته قرار داشته باشد.